Ik beken, ik begin een enorme blunder… Mijn ventiel stond niet goed op de foto…

Dolblij met m’n nieuwe fiets postte ik een foto in de GCN app* waar mensen kunnen stemmen “nice” of “supernice”. Er bleven non-stop stemmen binnenkomen (inmiddels meer dan 1000 en 73% supernice). Maar…. Er knaagt wel iets…..

Buienradar gaf een droge periode aan en de natuur volgde dit niet op… Ik had een testritje van 4 kilometer gemaakt voordat de hemel opende. Toch deed ik m’n best om de fiets zo goed mogelijk en conform alle regeltjes op de foto te zetten. Dat wil zeggen crank horizontaal, ventielen boven, merkjes beneden, zadeltasje er af, fiets rechtop enz. enz.

Eenmaal thuis meteen poetsen en de fiets weer netjes in de woonkamer, daarna de foto bewerken en online zetten. Buiten de stemmen leverde het ook een aantal reacties op, van welk merk de bidonhouders zijn oh en de ventielen stonden niet goed. De regels zijn toch duidelijk? Ik krijg bijna een schuldgevoel en wil me verantwoorden/excuseren voor mijn gigantische blunder.

Welke regels? Ik refereerde er al even aan maar er is een heuse wielercode. Te bewonderen in het Engels en Nederlands. De regels die het verschil maken tussen een fietser of zitten op een fiets, aldus ‘Het is koers’.

Nu dacht ik, laat ik de regels eens langs mezelf leggen. Wat vind ik ook, wat is er onzin en waar houdt ik me absoluut niet aan. Ik pikte er wat punten uit, voor het gemak neem ik de Nederlandse variant:

3.3 Je zult je fiets nooit schoonmaken met een hogedrukreiniger in een benzinestation. Nog nooit gedaan.

3.10 Je zult geen zadeltasje onder het zadel aanbrengen. Wat een onzin, lekker onhandig. Ik heb een klein esthetisch verantwoord tasje met een binnenband, CO2 patroon, bandenlichters en een ventielverlenger. Scheelt een hoop op je rug proppen. In een wedstrijd verdwijnt het tasje natuurlijk wel, maar bij een lange tocht wil hij zelfs nog wel eens wisselen voor een grote variant.

3.13 Een bidon zal maximaal een inhoud van 0,5 liter hebben. Bij lange ritten gaan er toch echt twee 0,75cc bidons mee.

3.18 De pootjes van een bril worden altijd over de helmbandjes gedragen. EENS!

4.4 De benen zullen altijd glad zijn. Dit vind ik ook, shag op de benen is niet oke…. Al is dat natuurlijk persoonlijk, iedereen moet lekker doen wat hij/zij zelf wil.

6.1 Ga nooit op pad zonder helm.

8. Men zal nooit een bandana dragen – tenzij men Fransman is, dan mag het weer wel. Vreselijke dingen… Zet een koerspetje op.

12. Als men op een racefiets zit zal men nooit gesignaleerd worden met oordopjes, MP3-speler, of gelijk welke muziekdrager dan ook. Dus: geen oordopjes. Dit doe ik wel, alleen wanneer ik solo rijd en een laag volume en op drukke plekken 1 oortje uit. Een goede podcast gaat er altijd in.

14. Men zal alleen maar een fietscomputer gebruiken die afstand, snelheid en gemiddelde snelheid aangeeft. De rest is overbodig. Nog beter is natuurlijk om zonder computer te fietsen en de snelheid, afstand etc. aan te voelen. Het gebruik van Strava en dergelijke is absoluut verboden. Het interesseert niemand ook maar iets dat je een bepaald klein stukje snel hebt gereden. Alleen nerds gebruiken Strava, van die types die ook wel eens een ligfiets gebruiken. Ik ben een nerd… Absolute cijferfetisjist.

21 Men zal een tegenligger altijd begroeten. Waarom doen ‘we’ dit niet? Ik groet bijna altijd en krijg zelden een reactie…

21.1 Groet nooit een renner zonder helm.

* GCN = Global cycling network

Hoe zet je je fiets op de foto?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *